Wisselkoers,Wisselkoersen

Wisselkoersen bepalen de waarde van een soort valuta tegenover een ander soort valuta. Een valuta is de soort munteenheid die gebruikt wordt in een bepaald land of regio. In Europa gebruikt men bijvoorbeeld voornamelijk de Euro, in de Verenigde Staten de Amerikaanse Dollar en in China de Chinese Yuan. Er zijn wereldwijd ongeveer 168 verschillende soorten valuta en dat kan tijdens het reizen of met internationale handel redelijk complex zijn. U heeft geluk, want er zijn de laatste decennia een groot aantal munteenheden verdwenen. Dit is voornamelijk te merken in Europa, hier had elk afzonderlijk land vroeger zijn eigen munt, met allemaal een andere wisselkoers. Dit is vandaag de dag bijna allemaal verandert in de euro.

Wanneer wordt de wisselkoers gebruikt?

U kunt niet overal terecht met maar één bepaalde geldsoort en daarom zult u uw valuta moeten gaan inwisselen naar de valuta die in het land of regio waar u zich bevindt geaccepteerd wordt. In sommige landen kunt u terecht met meerdere soorten valuta´s en in andere weer slechts met één eenheid. Bij het wisselen van uw valuta naar een andere geldsoort wordt de wisselkoers toegepast. Hier wordt de waarde bepaald van uw munteenheid in de valuta waarin het geld wordt gewisseld. Dit kan automatisch gaan via het gebruik van uw creditcard of reguliere bankpas, maar dit kan ook met contant geld via een wisselkantoor gedaan worden. Bij beide manieren worden er kosten gerekend voor het omzetten van de valuta. Deze kosten hangen van verschillende aspecten af, zoals:

  • De wisselkoers van het geld dat u wilt ruilen
  • Het soort wisselkantoor
  • De locatie
  • Het bedrijf dat eigenaar is van uw creditcard

Hoe werkt de wisselkoers?
Een van de meest gebruikte wisselkoersen is de waarde van de euro tegenover de Amerikaanse dollar of andersom. Als u bijvoorbeeld 1 euro heeft, dan kan het zijn dat dit $1,25 waard is. Eén Amerikaanse dollar daarentegen is dan tachtig eurocent waard. De wisselkoers is altijd in beweging en daarom dus bijna nooit hetzelfde. Het is heel sterk afhankelijk van de economische en politieke situatie van een regio of land, maar er zijn ook andere factoren die de wisselkoers kunnen beïnvloeden. Als er bijvoorbeeld een economische crisis uitbreekt in land A dan bestaat er een kans dat de waarde van de valuta in land A sterk daalt. Zo kan het zijn dat de valuta van land B waar de economie heel goed loopt sterker is ten opzichte van de valuta in land A. Met sterker wordt bedoeld dat de valuta van land B meer waarde heeft in land A. Met meer waarde wordt niet direct bedoeld dat u ook met uw sterkere valuta meer kunt kopen in een ander land met hetzelfde geld. Het kan zijn dat de gemiddelde prijs voor een product in een ander land een stuk hoger ligt. Dit betekent dat uw positieve wisselkoers dus niet altijd gelijk staat aan meer kunnen kopen.

Sommige landen hebben hun wisselkoersen aan elkaar gekoppeld. Dit is bijvoorbeeld veel het geval in Europa, waar de munteenheden van landen die de euro niet gebruiken altijd de zelfde waarde blijven houden ten overstaan van de euro. Zo blijft een euro altijd ongeveer 7 en een halve Deense kroon waard. Wilt u nog meer wisselkoers berekenen kijk dan hier.