Engelse Pond, GBP

Omrekenen van pond naar euro is zeer eenvoudig. Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel is van de Europese Unie gebruiken zij nog steeds hun eigen munt, de Britse pond. De officiële naam van deze munt is pond sterling. Deze valuta is geldig in zowel Engeland als in Schotland en Wales. Ook Noord Ierland gebruikt de Britse pond als betaalmiddel. Dit wil echter niet zeggen dat er in compleet Ierland betaald kan worden met deze munteenheid. Ierland valt namelijk niet onder het Verenigd Koninkrijk, en hanteert de euro als betaalmiddel. Slechts een klein deel van het eiland Ierland hanteert nog de Britse pond. Dit is het noordelijkste deel van het eiland, en staat los van het land Ierland. De Britse pond is een zeer gewaardeerde munt op de internationale valutamarkten. Niet voor niets moet er voor een pond meer dan een euro neergeteld worden als deze omgewisseld wordt. De wisselkoers tussen de euro en de pond is redelijk stabiel te noemen. Deze is namelijk niet elastisch. Ondanks dat vindt er toch een levendige handel plaats tussen de pond en de euro.

Engelse ponden voor euro’s inwisselen

Uiteraard kunt u uw ponden inwisselen voor euro’s. Dit kunt op verschillende manieren doen. De meest eenvoudige manier is om uw contante ponden naar het geldwisselkantoor te brengen. Hier kunnen ze u er meteen euro’s voor teruggeven. Ook andersom is mogelijk. Als u beschikt over ponden, dan kunt u deze inwisselen voor euro’s. Afhankelijk van de wisselkoers van dat moment krijgt u een bepaald aantal euro’s terug voor uw ponden. Het kan dus lonen om een tijdje te wachten met het inwisselen van uw bankbiljetten. Het kan namelijk altijd zijn dat de wisselkoers stijgt. Als dat gebeurt krijgt u meer euro’s terug voor uw ponden.

Een andere manier om ponden in te wisselen voor euro’s is door deze gewoon te pinnen in het land waar u zich bevindt. Als u in het Verenigd Koninkrijk bent kunt u gewoon ponden pinnen met uw eigen pinpas. Hier zijn echter wel transactiekosten aan verbonden. Deze transactiekosten betaalt u echter ook bij een geldwisselkantoor, dus hier hoeft u het niet voor te laten. Let wel op dat de transactiekosten daadwerkelijk gelden per transactie, dus elke keer dat u gaat pinnen worden deze kosten in rekening gebracht. Het is dus niet aan te raden om te gaan winkelen en in alle winkels met de pinpas af te rekenen. Als u veel wilt gaan winkelen kunt u beter zorgen voor een grote hoeveelheid contact geld.

Waarom wel ponden, maar geen euro’s?
Veel mensen vragen zich af waarom het Verenigd Koninkrijk geen gebruik maakt van de euro. Het is namelijk één van de belangrijkste landen van de Europese Unie. De reden dat de Engelsen gebruiken maken van de pond in plaats van de euro is redelijk eenvoudig. Het kost het land namelijk heel veel geld om al hun munten en bankbiljetten in te wisselen voor euro’s. Daarnaast draait een behoorlijk deel van hun economie op de financiële sector, die afhankelijk is van de wisselkoers tussen de pond en andere valuta. Als ze in het Verenigd Koninkrijk gebruik zouden gaan maken van de euro zou een deel van deze economische activiteit wegvallen.